S-a găsit plastic într-un loc incredibil: Până și în acest loc izolat există poluare

de: Ozana Mazilu
08 10. 2023

S-a descoperit că o peșteră care a fost închisă vizitatorilor de 30 de ani conține concentrații mari de microplastice. Lucrul acesta ar trebui să ne îngrijoreze, deoarece particule de plastic au ajuns într-un loc izolat de oameni.

Acestea au fost concluziile unei perechi de noi studii, dintre care cel mai recent a fost publicat în revista Science of the Total Environment, care au folosit izolarea ermetică a peșterii ca o modalitate de a măsura cât de departe au pătruns microplasticele în mediul înconjurător, și mai precis, sisteme de apă subterană.

Unde s-a găsit plastic

„O mulțime de cercetări s-au concentrat asupra setărilor apelor de suprafață”, a declarat într-un comunicat Elizabeth Hasenmueller, geochimist și director asociat al Institutului WATER de la Universitatea Saint Louis, autorul ambelor studii.

„Cu toate acestea, una dintre cele mai puțin studiate zone din acest domeniu se referă la ceea ce se întâmplă sub suprafață în ceea ce privește contaminarea cu microplastic”.

Oamenii de știință continuă să găsească noi locuri unde ajung aceste mici particule de deșeuri de plastic – de cinci milimetri și mai mici – și niciunul dintre ele nu este liniștitor. Studii notabile recente au descoperit asta peste tot, de la nori poluanți până la interiorul inimii umane.

Locația găsită de cercetători este Cliff Cave, situată în Missouri și, deși a fost închisă publicului din 1993, este situată în apropierea unei zone rezidențiale. Ca atare, nu este total izolată de civilizație, dar servește ca un bun studiu de caz asupra modului în care așezările umane influențează ecosistemele din apropiere.

Astfel, cercetătorii au descoperit că microplasticele se acumulau în cele mai mari concentrații la gura peșterii și apoi erau împinse mai departe de apa din peșteră. Mai mult, ei au stabilit că microplasticele erau de o sută de ori mai concentrate în sedimentul peșterii decât în apă.

„99% din resturile de microplastic pe care le-am găsit în peșteră au fost depozitate în sediment; doar o fracțiune foarte mică din plastic a fost în apă”, a spus Hasenmueller.

Acest lucru sugerează că apa depune microplasticele în sediment, unde este stocată pe termen lung – decenii sau mai mult – chiar și după ce apa se retrage, au concluzionat cercetătorii, adăugând că particulele din aer s-ar putea depune și în peștera izolată. În mod șocant, Hasenmueller spune că aceste particule de plastic care contaminează peșterile s-ar putea infiltra în apele subterane, pe care oamenii le folosesc pentru a se hidrata. Dincolo de asta, amenință și să perturbe habitatele liliecilor și amfibienilor care locuiesc în peșteri.

Având în vedere cât de omniprezente sunt plasticele, va fi o tendință dificil de inversat. O soluție potrivit lui Hasenmueller este ca societatea în ansamblu să renunțe la îmbrăcămintea sintetică.